Visa fråga/svar

 

Blandat [399]

Fråga:
Jag har två frågor från en elev i åk 9 som undrar om supersträngar hur de snurrar med vilken hastighet, om de endast har två dimensioner och vad det i sådana fall innebär.

Den andra frågan är vad som händer när två föremål rör sig från en fixpunkt med vardera ljusets hastighet?

Om man dessutom tänker sig att ett av dessa föremål samtidigt rör sig emot ytterligare ett föremål med samma hastighet, vad händer?

Eleven diskuterar kring tidsbegreppets utsträckning eller förkortning samt en sträckas /föremåls ihoptryckning eller förlänging.

Eftersom jag känner att detta blir ett mycket tungt filosofiskt område skulle jag uppskatta om jag kunde få lite hjälp med diskussion kring själva relativitetsbegreppet eller åtminstone förslag på var man skulle kunna hitta bra texter kring detta.
/   

Svar:
Det var många frågor på en gång. Jag föreslår att Du läser i någon bra populärvetenskaplig bok, till exempel Coveney och Highfield: TID UTAN ÄNDE. Kapitel 3 ger en enkel och bra introduktion till relativitetsteorin.

Du kan också be ungdomarna läsa böckerna om "Farbror Albert och Gedanken" av Russel Stannard. Dessa böcker är skrivna för barn och ungdomar och är säkert en bra utgångspunkt vid era fortsatta diskussioner.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.