Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [3834]

Fråga:
Hej, jag ska försöka på ett enkelt sätt förklara ljusfenomen som hur självlysande föremål ( t ex leksaker) fungerar för barn på mellanstadiet. Har ni nå´n bra idé?
/Päivi U, Experimentum, Göteborg

Svar:
Det finns en allmän regel, att naturen strävar efter det lägsta energitillståndet. Om vi har tillfört energi till ett föremål, till exempel genom att lysa på det, vill naturen att energin ska lämna föremålet när vi släckt lampan. I de flesta fall sker det med värmestrålning. Det som vi lyste på har ju blivit varmt. I vissa ämnen har en del av energin lagrats i form av kemisk energi, som kan frigöras i form av ljus. Om det sker snabbt talar vi om fluorescens. Exempel: De "lysande" kläder som vägarbetare har. Om det sker långsamt (minuter) talar vi om fosforescens. Det är väl den vanligaste typen av självlysande fenomen. Men det finns andra, se nedan!

En annan typ av ljusfenomen uppstår när man, i mörker, drar av sig tröjan eller drar av en tejp. Här är det fråga om elektriska urladdningar. Egentligen uppkommer ljuset på samma sätt. Urladdningarna tillför energi till kvävemolekyler, som gör sig av med energin genom att skicka ut ljus.

Enkel analogi: Ta upp en sten från golvet, och lägg på en hylla. Den har nu fått lägesenergi. Putta ner stenen. Den dunsar i golvet. Dunsljudet svarar mot det utsända ljuset. (Analogin är inte perfekt. Bara en del av energin går till ljudet. Bättre vore om man lät den ramla mot en trumma.) 
/KS

Se även fråga 2439 och fråga 3575

Nyckelord: fluorescens [6];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.