Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [3779]

Fråga:
Hej. Jag har märkt att nya bilar från Tyskland; speciellt Mercedes och BMW, har fått nya lampor i sina bilar. När man passerar dem så får man gröna, violetta brytningar av ljuset i kanten av strålkastglaset. Nu undrar jag om lamporna har ultraviolett ljus som inte bländar men som ger bra reflexer från stolpar bredvid vägen som är målade med speciell färg. Vet ni något om detta?
/Bengt Å, Östrabogymnasiet, Uddevalla

Svar:
Standardlampan för bilstrålkastare är ju halogenlampan. Det är i princip en vanlig glödlampa med wolframtråd och halogengas i lampkolven. Gasen gör att man kan hålla högre temperatur, så att man får bättre ljusutbyte. Minst två nya lamptyper har dykt upp på senare tid:

1. Halogenlampa med interferensfilter. Detta filter består av flera tunna skikt på insidan av lampglaset. Ett vardagligt exempel på ett interferensfilter är en oljefilm på en vattenyta. Man ser där himlen speglad i olika färger, och dessa färger varierar med vinkeln. Exakt hur dessa lampor är gjorda, vet vi inte, men resultatet blir i alla fall, att det gula ljuset i huvudsak går framåt, och det blå går åt sidan. Observera, att detta är mycket listigare än att bara sätta dit ett gulfilter. I denna lampan omriktas det gula ljus, som skulle gått åt fel håll, så att det går framåt.

2. Xenonbåglampa Här är det inte en glödtråd som lyser, utan kraftigt upphettad xenongas i en ljusbåge. Denna lampa ger 4 gånger bättre ljusutbyte än en halogenlampa, men den är mycket dyrare. Därför ser man den oftast på dyrare bilar. Ljuset verkar lite blåaktigt, men det är en synvilla, det är rent vitt. I själva verket är det de vanliga lamporna, som är gulaktiga.

Fundera: Varför vill man ha gult ljus framåt?
/KS

Nyckelord: halogenlampa [3];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.