Visa fråga/svar

 

Blandat [3688]

Fråga:
Hej! Jag har en fråga om datorer. Vad är det egentligen som händer när jag trycker på en knapp på tangentbordet? I en del böcker står det att en rad impulser, som då ska symbolisera det binära talsystemet, utlöses. Dessa genererar då impulser inne i datorn och till slut får vi upp ett tecken på bildskärmen. Men jag nöjer mig inte riktigt med det svaret utan jag skulle vilja ha en lite mer utförligare förklaring. Vad är det för slags impulser och hur kan dessa impulser symbolisera ettor och nollor? Skulle vara bra om ni kunde förklara. Karin
/Karin G, Kvinnofolkhögskolan, Göteborg

Svar:
När du trycker på en knapp på tangentbordet, går det mycket riktigt ut impulser som talar om för datorn vilken knapp det var. För att illustrera med ett tankeexempel:

Du sitter i ett rum och en annan person sitter i ett annat. Mellan er finns en lednig, som kan skicka ström till en lampa i ditt rum. Den andra personen har ett batteri och en strömbrytare. Ni kommer överens om att du kollar lampan var tionde sekund. Lyser lampan skriver du en etta, lyser den inte, skriver du en nolla. Ni har också kommit överens om att "ordlängden" är åtta. Efter ett "ord" har du kanske antecknat 10001011. Nu kan du gå in i en tabell och ta reda på vad det betyder, en bokstav, en siffra eller något annat tecken. Ni kan använda precis samma kod som datorn, den är lätt att ta reda på. I detta exempel är den andra personen tangentbordet, och du datorn. Den riktiga datorn gör det lite snabbare.

Att få upp ett tecken på bildskärmen går i princip till på samma sätt, men det är lite krångligare att beskriva.  
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.