Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [3679]

Fråga:
Jag har läst om Kristian Olaf Bernhard Birkeland (1867-1917) och är intresserad av ett experiment som han gjorde. Han lät nämligen beskjuta en elektromagnet med en elektronkanon och lyckades på sätt bilda ett konstgjort norrsken. Vad jag vill veta är om ni vet hur han utförde laborationen (t.ex. var den i vakuum eller inte). Jag undrar också om det är något som man kan göra i samband med mitt specialarbete? (klarar man av det tredje året på gymnasiet). Vet ni även vad Birkeland kom fram eller vad han drog för slutsatser så skulle jag bli ännu mer tacksam. Hälsningar Johan
/Karlsson J, Strömbackaskolan, Piteå

Svar:
Under länken nedan finns en beskrivning av Birkelands experiment omkring år 1900. Han försökte nog åstadkomma vakuum, men den tidens luftpumpar var inte så bra, så det var tunn luft i kammaren. Annars hade han inte sett något ljus. Egentligen drog Birkeland alldeles fel slutsatser av sitt experiment. Partiklarna som åstadkommer norrskenet kommer inte från solen, som Birkeland trodde. De får sin energi i, och är bundna till vad vi idag kallar magnetosfären, jordens magnetfält. Som framgår av denna kronologi över magnetosfären (länk 2) skulle det dröja ända till ungefär 1960 innan man fick detta klart för sig.

Experiment: Magnetisera en skruvmejset genom att sätta en magnet längst ut, alltså ena polen vid bladet, och den andra inåt. Ta sedan bort magneten. Kolla att skruvmejseln kan lyfta knappnålar. För in skruvmejseln mot en bildskärm (av katodstråletyp). Vad syns? Magnetfältet påverkar elektronernas banor, precis som i Birkelands experiment.

OBS! Använd inte en kraftig permanentmagnet direkt mot skärmen. Det kan skada skärmen. En skruvmejselmagnet tillverkad på detta sätt är så svag, att den är ofarlig för skärmen.  
/KS/lpe

1 http://www-istp.gsfc.nasa.gov/Education/whaur1.html
2 http://www-istp.gsfc.nasa.gov/Education/whchron.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.