Visa fråga/svar

 

Blandat [3675]

Fråga:
Jag skulle vilja fråga lite om kolera och koleraepidemier. Hur de sprids osv. Hände det att 1831 så var det en by som drabbades av en koleraepidemi i England. Yorkshire för att vara korrekt. Det är viktigt att jag får veta för det är till ett arbete i skolan.
/Maja E, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, Sigtuna

Svar:
Tja, det här är ju inte fysik precis, men vi har tittat lite på det i alla fall. Encyclopedia Britannica nämner inte någon koleraepidemi i Storbritannien år 1831. Året därpå var det en stor epidemi, som började i Edingburgh i Skottland, och sedan spred sig söderut. Yorkshire nämns inte i sammanhanget, men man får väl anta att åtminstone Sheffield (huvudstaden) drabbades. Yorkshire är ett grevskap.

Det skulle dröja ända till 1854 innan man hade smittvägarna klart för sig. En läkare vid namn John Snow lade märke till att alla som insjuknade hade hämtat vatten från samma brunn i London. Den brunnen visade sig vara starkt latrinförorenad. Han lät montera bort handtaget på pumpen. Då upphörde epidemin. Denna viktiga upptäckt ledde till utbyggnad av vatten och avloppsnät i Europas städer, vilket haft stor betydelse för folkhälsan.

Den värsta koleraepidemin i Sverige inträffade 1834, då 25000 insjuknade, varav hälften dog. Man dör av uttorkning. Vatten som man dricker kommer genast ut igen. Det var inte så många år sedan man kom på hur man skulle göra. Vatten som innehåller lite socker och lite salt tolereras. Numera överlever de allra flesta kolerasjuka om de får vård, men sjukdomen är fortfarande ett stort problem i många delar av världen. 
/KS/lpe

*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.