Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [359]

Fråga:
Vad är magnetism? Vad menas med att likrikta en magnet? Vad är det man likriktar? Och vad är det som blir syd och nordpol då det inte har någon laddning eller har det det?
/   

Svar:
Det var inga lätta frågor. Laddade kroppar attraherar eller repellerar varandra med "vanlig" elektrisk kraft. Om laddningarna rör sig så tillkommer en ny kraft, nämligen den magnetiska kraften. Den enklaste formen av magnetisk kraft är mellan två ledare i vilka det går strömmar. Ström består ju av laddningar som rör sig. Om strömmarna går i cirklar så får vi vad som vanligen kallas en magnet. Ett exempel är en spole. När det går en ström i en spole så uppför den sig som en "vanlig" magnet.

I en permanentmagnet finns det på atomär nivå strömmar som går i cirkel. Detta betyder att varje liten del av magneten är en egen magnet. Normalt är dessa små magneter riktade åt alla möjliga håll, men genom att placera det magnetiska materialet i ett starkt magnetfält kan man få alla småmagneter att rikta in sig åt samma håll. Då får man en permanentmagnet. Jag förmodar att det är det ni menar med att likrikta en magnet.

Vad som blir sydpol och nordpol beror på hur de små strömmarna snurrar.

Se även fråga 360

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.