Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [3546]

Fråga:
Om man tittar i en almanacka med antal soltimmar per dygn finner man att det är fler dygn som är 24-tim ljusa på sommaren än 24-tim mörka på vintern. (Det gäller längst i norr såklart.) Är det tvärtom på södra halvklotet? Eller är det likadant? Och varför? Jag har grubblat länge på detta. Är själv fysiklärare och frågade min gamla fysiklärare på gymnasiet men han kunde inte heller.
/Christina B, Komvux, Gustavsberg

Svar:
Det här är en kul iakttagelse du gjort. Man kan formulera om problemet en smula. Antag att vi vill vill räkna ut hur lång dagen är i medeltal räknat över alla punkter på jorden och alla tider på året. Svaret tycks vara självklart: 12 timmar (solen är över horisonten halva tiden, och under horisonten halva tiden). Men detta är faktiskt fel. Dagen är i medeltal längre än 12 timmar. Hur kan detta komma sig?

Dagen är tiden mellan soluppgång och solnedgång. Vad är solnedgång? Står vi vid en havsstrand och tittar på den nedgående solen, inträffar solnedgången när solens mitt når horisonten, alltså när halva solen är över horisonten och halva solen är under horisonten. Det är alltså som vi ser det. I själva verket är solen i det ögonblicket helt under horisonten, solens mittpunkt är mer än en soldiameter under horisonten. Det orsakas av ljusbrytningen (refraktionen) i jordatmosfären.

Detta är också förklaringen till ditt problem. Alltså, när solen synes nå horisonten på sommaren, är den i själva verket under horisonten. När solen börjar dyka upp på vintern, är den faktiskt ännu under horisonten. Det är likadant på södra halvklotet 
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.