Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [3529]

Fråga:
Vart tog den där tionde planeten vägen som man upptäckte för ca 10-15 år sedan med hjälp av en satellit med teleskop kylt av flytande kväve? Eller är det jag som .... per
/Per G, Svandammsskolan, Nynäshamn

Svar:
Se frågorna nedan.

Hursomhelst, idag anser man att det finns 8 egentliga planeter i solsystemet. De flesta astronomer tycker numera inte att Pluto ska betraktas som en planet. IAU (Internationella Astronomiska Unionen) har visserligen nyligen officiellt godkänt att Pluto ska betecknas som planet, men det är mest på kulturell grund, knappast vetenskaplig.

Frågan om Pluto är en planet har orsakat storgräl de senaste åren, inte minst på nätet. Gör vi en snabbskiss av solsystemet, ser vi först de fyra stenplaneterna: Merkurius, Venus, Jorden och Mars. Sedan kommer de stora gasplaneterna: Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Pluto passar helt enkelt inte in. Om den ska kallas planet eller inte är egentligen oviktigt. Det är en liten himlakropp, massan är ungefär 1/1000 av jordens. Åtskilliga månar i solsystemet är betydligt större än Pluto.
/KS

Se även fråga 3188 och fråga 3568

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.