Visa fråga/svar

 

Blandat [3502]

Fråga:
Hur är det egentligen möjligt att skicka flera telefonsamtal genom en och samma ledning? Varför störs inte det ena av det andra samtalet? Hur hittar ett samtal rätt väg, är det märkt på något sätt som gör att det kommer till rätt mottagare? Vad menas med bandbredd? Vad är det som gör det digitala mobilnätet GSM så bra? och... Hur komprimerar man en digital bitström så att den tar mindre plats? Många frågor på samma gång... Tack på förhand Mvh Eric
/Eric C, Drakbergsskolan , Göteborg

Svar:
Det var många frågor, men de rör samma ämne, och då har vi inget emot det. Man skickar många samtal på samma linje. Det är samma sak som att det kan finnas flera radiostationer utan att de stör varandra. Olika våglängd helt enkelt. Också för bandbredden duger liknelsen med radion. Det är helt enkelt hur många MHz stationerna täcker. Det vi hittills talat om gäller analog teknik, som bygger på amplitud- eller frekvensmodulering (AM eller FM).

I det digitala nätet GSM överförs informationen i form av siffror med en sorts korrigeringskontroll. Man kan säga att antingen kommer informationen fram korrekt eller också kommer den inte alls. Det finns många sätt att komprimera digital information, men ett vanligt sätt är att bara sända över ändringen från föregående tal. I förvånansvärt många fall är ändringen liten eller ingen alls.

Tilläggas skall att vi inte är experter på det här, så kommentarer är välkomna. 
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.