Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [3449]

Fråga:
Min fråga är: Hur fungerar avbländningen i bilens innerbackspegel? Spegeln tycks vara tjockare i ena kanten än i den andra. Är det reflexerna i glasets yta man vinklar bort,eller i spegelns botten, eller hur funkar det? Om man lyser med laserpenna mot en bils innerbackspegel så blir det en hel massa reflexer, i en vanlig spegel tycks det bara bli en.
/Johansson K, Komvux, Trelleborg

Svar:
 Jodå, spegelglasets båda ytor bildar vinkel med varandra. Varför ska snart vara förklarat.

Visst blir det en massa reflexer i en vanlig spegel också! Ta din laserpenna och lys på en spegel med mycket liten vinkel. Man kan se upp mot 10 ljuspunkter. Om man lyser med stor vinkel, betstår bilden av dessa kanske 10 överlagrade bilder. I vanliga fall gör det inte så mycket, för en bild dominerar helt. Det är den som har reflekterats första gången i försilvringen, och den har nummer två i serien. Vad man vinner på att vinkla spegelytorna, är att alla dessa sekundärbilder hamnar utanför huvudbilden av bakrutan.

Hur funkar det? Dra två parallella linjer på ett papper (spegeln). Dra en linje (ljuset) som bildar ungefär 45 graders vinkel mot spegeln. Strunta i refraktionen (ljusbrytningen), den behövs inte för denna förklaring. Den första reflexionen sker mot den yttre glasytan, den andra mot den försilvrade ytan (huvudbilden). En del av huvudbildens ljus speglas tillbaka mot silverytan, och så vidare. På så vis uppstår en hel serie av (allt svagare) bilder.

Upprepa sedan detta med vinklade ytor. Låt nu ljuset falla in vinkelrätt.Det här är lite svårare. Vinkeln mellan spegelns ytor ska inte vara särskilt stor, kanske 5 grader. Tänk på att utfallsvinkeln är lika med infallsvinkeln! Man får en bild (huvudbilden) som speglats i silvret (första speglingen där), en bild under, och en serie av bilder över (eller tvärs om). Är det så det ser ut med din laserpenna?
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.