Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [3436]

Fråga:
Vi är några stycken som undrar hur ett termoelement fungerar. Hur kommer det sig att en temperaturskillnad kan ge upphov till en spänning?
/Jessica P, Malmö Latinskola, Malmö

Svar:
Vi har två trådar av metallen A och en tråd av metallen B. Vi löder ihop dom i ändarna, så att vi får ABA. Vi kopplar in en voltmeter i båda ändarna. Värmer vi ena lödstället, reagerar voltmetern, det har uppstått en spänning. Detta är den termoelektriska effekten, eller Seebeckeffekten.

Det är så att elektroneras energifördelning beror på temperaturen, och detta temperaturberoende är olika i olika metaller. Vid lödstället tenderar de högenergetiska elektronerna att läcka över till den metall, där elektronerna har lägre energi. Har då lödställena olika temperatur, blir läckaget intensivare vid det ena av lödställena. Då uppstår en spänning. Detta är en något förenklad förklaring, men i huvudsak riktig. Det är faktiskt inte ofta som man hittar någon diskussion om den fysikaliska förklaringen. I de flesta fall beskrivs bara effekten.

Fenomenet kan användas för temperaturmätning, men också för energigenerering i rymdsonder. Då används en radioaktiv isotop som värmekälla. Det omvända fenomenet, Peltiereffekten, kan användas för kylning: Peltier Device Information Directory .

Se vidare Thermoelectric_effect och Thermoelectric_cooling .
/KS/lpe

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.