Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [3339]

Fråga:
Hej ! Jag håller på och skriver ett specialarbete om det är möjligt att sända signaler snabbare än ljuset. Jag har läst lite artiklar i ämnet och i en stod det att fashastigheten eller grupphastigheten inte var tvungen att vara under ljushastigheten. Min fråga är nu: Vad menas med en vågs grupp- (group velocity), fas- (phase velocity), spets- (peak velocity) respektive fronthastighet(front velocity)? ett snabbt svar önskas. tack på förhand Håkan Eklund
/Håkan E, Rinmangymnasiet, Eskilstuna

Svar:
 Om man låter två vågor med samma hastighet men något olika vågländ interferera, kan man få ett mönster, som fortplantar sig mycket snabbare än de ursprungliga vågorna. Men lägg märke till att det bara är mönstret som rör sig, och det kan varken överföra energi eller information. Man skulle kunna kalla det en matematisk chimär. Det är detta mönsters "hastighet" som kallas grupp- eller fashastighet.

Skickar vi iväg en vågpuls, kan man tala om "peak velocity" och "front velocity", alltså pulstoppens hastighet och vågfrontens hastighet. Vid odämpad överföring blir de lika.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.