Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [3319]

Fråga:
Hej! När man tittar på diagram över alla våglängder (em-strålning) vilka släpps fram till jordytan, har man våglängderna på synligt ljus plus lite av uv- och lite mer av ir-strålning plus radiovågor av olika våglängder och en spik på våglängden ungefär 3cm. Vad är det för specifik våglängd där? Varför absorberas inte just den? En fråga till: När en stjärna är på vägen att dö, börjar den svälla upp för att sedan kasta av sitt yttre hölje. Vad är det för processer som gör att den sväller upp? Jag blir verkligen tacksam för svar. PS: Jag är inte lärare på skolan, utan lärarkandidat, så en sådan kategori skulle också behövas i den översta rutan. MVH Gordana Mitric
/Mitric G, Brinellskolan, Nässjö

Svar:
Det första är lite svårt att svara på. Det du frågar är egentligen varför det inte finns något absorptionsband kring 3 cm bland luftens molekyler. Det är lättare att svara på varför det finns absorptionsband.

När stjärnan förbrännt sitt väte, består kärnan av helium. Kärnan krymper och hettas upp tills heliumförbränningen (till kol) startar. Energiproduktionen är mycket hög, vilket gör att den energiutsändande ytan måste vara stor. Ytterhöljet expanderar. När sedan kolförbränningen startar, ökar energiproduktionen ytterligare, och ytterhöljet blåser av. Vi har fått en planetarisk nebulosa med en mycket het centralstjärna.

Påpekas bör, att beskrivningen ovan är starkt förenklad.  
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7458 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-02-10 14:22:29.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.