Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [3293]

Fråga:
Den 3 september 1987 togs en radioaktiv "källa" från en övergiven klinik i Goiania i Brasilien. En dokumentär som heter "Jag har Cesium i blodet och jag är rädd." visades på Tv för många år sedan. För några veckor sedan såg en av mina elever en repris och ville att jag skulle förklara : Från vad kom cesiumet och hur hade det spridits över ett så stort område? Varför begravdes barnen i blykistor (hur kunde de fått i sig så mycket cesium) ? I slutet av programmet anger man hur många koboltkanoner som är på drift i Brasilien; varför nämns detta ? vilken koppling finns mellan cesium och koboltkanoner ?
/Mona Å, SÄG-gymnasiet, Karlstad

Svar:
Genom olyckliga omständigheter hamnade en en blyburk med ett kraftigt 137Cs (Cesium-137) preparat hos en skrothandlare. När man slog sönder burken hittade man en "självlysande sten". Bitar av denna magiska sten spreds på många händer. Det hände att barn åt av den. Innan det hela upptäcktes, hann fyra personer få dödlig stråldos.

Gammastrålning från 137Cs och 60Co (kobolt-60) används för cancerbehandling. Det var naturligvis helt oförlåtligt att inte ta vara på det farliga materialet när cancerkliniken lades ner. Koboltkanon är ett gammalt namn på bestrålningsapparaten.

Ljuset var antagligen Tjerenkovljus från elektroner.
/KS/lpe

Se även fråga 1732

Nyckelord: strålning, faror med [26];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7594 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-09-15 17:05:57.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.