Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [3248]

Fråga:
Hej Jag skulle bli mycket glad om ni kunde besvara följande frågor Det sägs att friktionen är oberoende av arean. Men hur fungerar det med t.ex ett bildäck som formar sig efter groparna i asfalten, eller en nål mot is? Har hört att ytan på flugfiskelinor är ojämn pga att den lättare skall glida genom öglorna. Är inte det en motsägelse mot att arean inte skulle ha någon betydelse? Varför snurrar Jorden egentligen. Jag har hört att det skall finnas någon mer teori än att den skulle haft snurrat sedan den skapades tack
/Andersson P, HBG

Svar:
De båda exempel du nämner (bildäck och nål mot is) är fall när de enklaste friktionsmodellerna inte funkar bra. Bildäck undersöker man nog mest med praktiska experiment. I fallet nål mot is får man ta hänsyn till att vattnets fryspunkt sjunker vid ökat tryck. Det betyder, att trycker man hårt på is, smälter den lokalt, och man får en tunn vattenfilm mellan nålen och isen. Det är en del av förklaringen till att skridskor glider så lätt. Det är faktiskt så att det finns en tunn vattenfilm på isen även utan tryck. Se Scientific American, februari 2000, sidan 34.

Jordens rotation är ett komplicerat fall. Antagligen snurrade jorden från början. Nu tror man, att när jorden var ung, inträffade en jättekatastrof. Jorden kolliderade med en annan planet av Mars's storlek. Det påverkade jordens rotation och smälte hela jorklotet. Av en del av resterna bildades månen, som då var mycket nära jorden. Det blev då enorma tidvatteneffekter, både på månen och jorden. Det fick tre effekter:

1. Månens rotation bromsades upp så att den nu alltid vänder samma sida mot jorden.

2. Jordens rotation bromsades upp. Ett dygn var alltså kortare förr.

3. Månen flyttades längre bort från jorden.  
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.