Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [3139]

Fråga:
Min fråga handlar om de tre (eller fyra) grundfärgerna. För några veckor sen var det en fysiker hos oss och talade om ljus och de tre grundfärgerna rött blått och grönt RGB. Som jag vetat länge så är de grundfärgerna i datorns värld... Men jag undrar om det i vissa sammanhang kan vara så att det är fyra grundfärger (som bildläraren lär ut) eller om det bara är fel och det endast finns tre grundfärger i ALLA sammanhang
/Andreas N, Falkenbergs Gymnasium, Falkenberg

Svar:
Man brukar tala om tre grundfärger. Ytterst beror det på att vi har tre olika sorts tappar i näthinnan, det vill säga de som har normalt färgseende. De färgblinda kan sakna en sort, de har bara två grundfärger. Tapparna använder vi när det är ljust, i mörker tar stavarna över, och det finns bara en sort av dem. Vid svagt ljus är vi alla alltså helt färgblinda. Alltså, vi har fyra sorters synceller, men grundfärgerna är tre.

Kolla med ett starkt förstoringsglas dataskärmen eller TVn. Man ser en massa små lysande punkter av olika färger. Hur många olika färger?

Man kan också slå i Nationalencyklopedin färg och färgblandning och färgblindhet. How Vision Works är en bra artikel (på engelska) om ögat, synen och färgseendet.
/KS

Nyckelord: färg/färgseende [39];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.