Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [307]

Fråga:
Varför bär människor som lever i varma trakter så ofta mörka kläder i stället för ljusa? Mörka ytor absorberar ju solstrålningen bättre än ljusa. Finns det några praktiska skäl att klä sig så, eller är det av religiösa eller av andra orsaker?
/   

Svar:
En bra fråga som jag själv också funderat över. Det är ju trots allt så att många araber exempelvis klär sig vitt medan kvinnor däremot påfallande ofta klär sig svart. I dessa kulturer antas väl kvinnorna tillbringa det mesta av sin tid inomhus. Sen är det naturligtvis så att många inte är ute på dagen då solen bränner som mest utan anpassar sitt liv så att de inte steks av solen.

En observation man kan göra är att folk som lever i ökentrakter alltid har heltäckande klädsel även om den inte är vit. Fastän vitt reflekterar mer strålning så är kanske inte skillnaden i uppvärmning mellan vitt och svart så stor. Det är säkert även viktigt att kläderna är luftiga så att värmen ventileras bort. Dessutom blir man faktiskt solbränd även genom kläder. Hur mycket man påverkas av strålningen beror på klädernas tjocklek och färg – ännu ett möjligt skäl att inte klä sig i vitt, alltså.

Försök: Testa olika klädedräkter under en värmebölja!

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.