Visa fråga/svar

 

Blandat [2988]

Fråga:
Hej fysikfenomen. Jag heter Henrik och läser sista terminen på gymnasielärarprogrammet. Det innebär att jag precis har påbörjat mitt examensarbete. Syftet med arbetet är att utröna vilka parametrar som talar för respektive mot öppna laborationer i gymnasiefysiken. (laborationen där handledningen är starkt begränsad.) Min fråga är: Har ni några tips på litteratur på området? Jag har hittat en del, men ingenting som passar riktigt bra. Jag har till exempel inte hittat någon litteratur som tar upp frågan explicit. Tack på förhand. /Henrik
/Henrik F, Linköpings Universitet, Linköping

Svar:
Hej Henrik! Öppna laborationer eller mindre regelbundet utformade laborationer anser jag vara ett arbetssätt som hör ihop med och bygger på en konstruktivistisk syn på undervisning i naturvetenskap. Det jag läst om öppna laborationer sätts in i detta sammanhang och behandlas inte som fristående företeelser.

En mycket läsvärd bok om fysikundervisning är ²Undervisning i fysik ­ den konstruktivistiske idé², utgiven på det danska förlaget Gyldendal, ISBN 87-00-13885-1. Bland författarna kan nämnas Björn Andersson, Svein Sjöberg, Karin Beyer och Ole Goldbech. ²Grundskolans Naturvetenskap² av Björn Andersson behandlar i några kapitel försök med flera frihetsgrader.


/eva

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.