Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [2986]

Fråga:
Vi har några elever som funderar över vad som händer om man borrar ett hål rakt igenom jorden. Därefter hoppar man själv i hålet. Vad händer ?
/Catharina L, Vallentuna Gymnasium, Vallentuna

Svar:
Enklast är om man borrar längs jordaxeln. Då behöver man inte ta hänsyn till rotationen. Om man befinner sig en bit inne i jorden kan man, för att beräkna gravitationen, dela upp jorden i två bitar, den sfär som är innanför och det sfäriska skal som är utanför. Man kan visa att gravitationen inuti ett homogent sfäriskt skal är noll. Det är alltså bara den sfär som är innanför, som bidrar till gravitationen. Hade jorden varit homogen, hade gravitationen varit proportionell mot avståndet till centrum. Nu är jorden inte homogen, så det blir lite mera komplicerat. Hur som helst är gravitationen noll i centrum.

Allså: Vi hoppar ner i nordpolen. Vi ramlar allt fortare, men accelerationen avtar hela tiden, eftersom gravitationen minskar. Högst hastighet har vi när vi passerar centrum. Sedan bromsas vi upp. Förloppet upprepas nu omvänt precis när vi dyker upp ur sydpolen, står vi stilla, vänder och faller tillbaka mot nordpolen. Och så fortsätter det. Enformigt?

Naturligtvis är det ett rent tankeexperiment, det går aldrig att genomföra i praktiken.

Räkna upp ett antal skäl varför det inte går.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.