Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [2925]

Fråga:
Ljusets hastighet i vacuum är konstant. Den är alltså lika för alla observatörer oavsett rörelse i förhållande till ljuskällan. Det innebär också att ljuset aldrig kan uppleva någon acceleration, inte ens ögonblicket efter att det sänts ut från atomen. Detta resonemang, om det är riktigt, stämmer också bra med F=am. Ljus har ingen vilomassa och borde därför inte kunna accelereras från 0 m/s. Därmed måste ljus ha begynnelsehastigheten 3*10^8 m/s. Har jag uppfattat saken rätt? Förklara då vänligen hur elektromagnetiska vågor får sin hastighet. Jag skulle även vilja veta vem som kom på, och hur, fenomenet elektromagnetiska vågor.
/simon v, balderskolan, skellefteå

Svar:
Du har uppfattat saken rätt. Ljusets hastighet i vakuum är konstant. Man kan inte säga att en person kom på det här med elektromagnetism. Här är ett antal namn: Galvani, Volta, Ampere, Ohm, Örsted, Faraday, Coulomb, Maxwell, Herz. Skulle man särskilt nämna en, skulle det nog vara Maxwell. Hans ekvationer utgör den teoretiska sammanfattningen av den klassiska elektromagnetisman.

Flera av de nämnda herrarna är bekanta, eftersom de har fått enheter uppkallade efter sig. Om du vill veta mera, läs i Om mått och män av Sten von Frisen. 
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.