Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [292]

Fråga:
Vi har gjort ett experiment där vi försöker lösa så mycket salt resp socker i 100 g vatten som möjligt. När vi löst 30 g salt (NaCl) i en bägare och 35 g socker (sackaros) i en annan, mätte vi densiteten. Resultat: Saltvattnet var tätare trots mindre massa salt. Vi kan inte komma på någon vettig förklaring till detta. Vi - hela klassen - kommer att läsa ert svar och önskar därför gärna snabbt svar.
/   

Svar:
När man löser ett ämne i vatten så kommer lösningens massa att vara summan av vattnets- och det lösta ämnets massa. Lösningens volym vet man däremot väldigt lite om. För att förklara vad som kan hända så tänker vi oss att vattnet består av bordtennisbollar. "Löser" vi då ett ämne som kan beskrivas som ärtor så är det väl klart att volymen knappt ändras alls eftersom ärtorna får rum i mellanrummen mellan bollarna. Om man istället försöker lösa ett ämne som består av tennisbollar så ökar naturligtvis lösningens volym märkbart.

I ert fall är det så att att Na- och Cl-jonerna är små i förhållande till vattenmolekylerna medan sockrets molekyler är mycket större. Mät volymerna på lösningarna så får ni se om det är någon skillnad.

Angående snabbt svar. Vi svarar ungefär en gång i veckan för närvarande men vi ska försöka bli något snabbare. Det går inte att lova snabbare svarstider eftersom vi ibland är bortresta och dessutom så tar det ibland lite tid att få fram ett bra svar på frågorna.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.