Visa fråga/svar

 

Blandat [2907]

Fråga:
Hejsan!! Jag kom på en sak: Växthus effekten! Alla säger att ozonlagret kommer att spricka och det tror jag är sant, för kolla här: Solen värmer ju planeterna, och är inte det typ lika dant som om man steker nåt? Jag menar, det tar ett tag för att värmen steker t. ex köttet, och eftersom att solen är väldigt varm så det dröjer ett tag inna värmen blir hög här, eller är jag helt ute och cyklar??? Jag skulle bli väldigt glad om du kunde svara på detta snabbt!! Angeliqa
/Angeliqa L, Artediskolan, Nordmaling

Svar:
Nej, det är inte solen som förstör ozonlagret, tvärtom, solstrålningen tillverkar ozon. Den vanliga syremolekylen består av två syreatomer, medan ozonmolekylen har tre syreatomer. Högt uppe i atmosfären slår ultraviolett ljus från solen sönder syrgasmolekyler, så att fria syreatomer bildas. En sådan kan sedan slå ihop sig med en syremolekyl, och bilda ozon.

Ozon är ett starkt oxidationsmedel, och kemiskt mycket reaktivt. Olika ämnen som människan har släppt ut har förts upp i ozonskiktet, till exempel klor. Dessa ämnen kan reagera med ozon, som då förstörs.

Sök på ozon i denna databas!  
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.