Visa fråga/svar

 

Värme [2828]

Fråga:
Hej ! En elev gav mig en fråga som "ställde" mig (vilket händer ju händer ibland) Temperatur är väl om jag fattat det rätt ett mått på molekylernas och atomernas hastighet. Blåser man på något med sin andedräkt tex. så borde ju det man blåser på få högre temperatur eftersom man tillför rörelseenergi. Nu känns det inte så alls så utan tvärtom svalt i rumstemperatur, hett i bastun och svinkallt ute i kylan.Här måste trycket blandas in antar jag. Tack för en bra nätinformation med massor av informativa och lärorika länkar mm
/Åke S, Luleå Flygteknikcenter, Luleå

Svar:
När man blåser, är det inte bara luften från lungorna som sätts i rörelse. En del luft från omgivningen rivs med, i bastun varm luft och ute i kylan kall luft. Mäter man hudens temperatur i bastun, inne och ute, blir det inte så stor skillnad. Luftskiktet alldeles utanför huden har samma temperatur (ungefär 30 oC). När man blåser, ersätter man detta luftskikt med:

I bastun: Varmare luft

Inomhus: Kallare luft

Utomhus i kylan: Kallare luft

Det finns andra effekter, till exempel avdunstning (svett), men det här är nog den viktigaste.

Visst är det riktigt att den rörelseenergi man tillfört går till temperaturhöjning, men först när alla virvlarna lagt sig. Och bidraget är obetydligt, luftmolekylernas hastighet är ju omkring 300 m/s (ljudhastigheten). Trycket behöver nog inte blandas in.

Tänk på att det känns kallare när det blåser än när det är vindstilla!
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.