Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [282]

Fråga:
Varför blir man tyngdlös ute i rymden? Jordens dragningskraft kan väl inte ta slut där ute för man kan ju åka tillbaka!
/

Svar:
Tyngdlöshet är ett tillstånd i fritt fall, se tyngdlöshet och tyngdlöshet . Begreppet har en olycklig benämning eftersom det knappast finns någon punkt i universum där inte gravitationskraften (tyngdkraften) verkar.

Du har rätt i att jordens dragningskraft även verkar långt utanför jorden. Man kan säga att tyngdlöshet egentligen är en skenbar effekt. För att förklara detta får vi göra ett experiment. Gå upp och ställ dig på ett bord och släpp ett suddgummi och en nyckelknippa samtidigt. Som du ser faller båda lika snabbt! Detta är en mycket viktig egenskap hos tyngdkraften. Alla kroppar faller lika fort.

Tänk dig att du är i en hiss i ett mycket högt hus. Antag vidare att hissen får falla fritt. (Förhoppningsvis så bromsas den mjukt innan den träffar golvet! ) Nu står du i hissen som faller och släpper ett äpple. Både du, hissen och äpplet faller lika fort, du upplever det som om det inte fanns någon tyngdkraft. På samma sätt är det med astronauter i rymdskepp. Både astronauten och rymdskeppet rör sig på samma sätt i tyngdkraftfältet och skenbart är det tyngdlöst.
/Gunnar O

Nyckelord: tyngdlöshet [13];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.