Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [2722]

Fråga:
Hej! Det är nämligen så att jag har två uppgifter som jag lyckats lösa och som tog flera dagar. Men tyvärr har jag ingen facit för att rätta mig efter och skulle vara väldigt tacksam om ni kunde lösa de nogrannt, så att jag kan följa er tankesätt kring de två uppgifterna. (1) Det så kallade froudetalet Fr antas bero av en längd l, en fart v, en densitet ? samt tyngdaccelerationen g. Bestäm så långt det är möjligt med dimensionsanalys uttrycket på froudetalet. (Froudetalet är ett tal, dvs har dimensionen ett). (2) En kropp med massan m är upphängd i en lätt fjäder vars övre ände är fixerad. Kroppen utför vertikala svängningar med perioden T. Man hänger på ytterligare en kropp varvid den nya perioden blir t. Beräkna den senare kroppens massa.
/Alex F, Skärholmen gymnasium, Skärholmen

Svar:
Froudetalet används vid modellsimuleringar av fartyg. Med dina beteckningar blir det Fr = g * l / v2. Dimensionerna blir då:

(längd)/(tid)2*(längd)*(tid)2/(längd)2 = 1

Det andra problemet löses lätt om man använder f2 = k / m, där f är frekvensen, k är fjäderkonstanten och m är massan. Man får då

m((t / T)2 - 1)
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.