Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [2677]

Fråga:
Hej och tack för svaren på mina frågor. Fast det var inte riktigt de svaren som mina frågor rörde. De svar jag fick har jag redan sett i läroböcker. Det jag menade var följande, lite förtydligat: 1.) Jag förstår att man som ni säger d e f i n i e r a r hastighet som en vektor. Men jag skulle vilja ha en pedagogisk förklaring på VARFÖR hastighet (som är t.ex. 100 km/h) kan vara en vektor (som är en riktad sträcka). En riktad sträcka har ju storheten längd, och hastighet storheten längd/tid. Hur går det ihop? Jag känner mig lite förvillad där. Alltså: varför beskrivs hastighet som en vektor? 2.a) Jag förstår inte hur det kan finnas en kraft som motverkar gravitationen på det viset. Det behöver väl inte finnas en kraft, det räcker väl med att bordet är ivägen, eller? Jag kan ju t.ex. inte känna av den kraften som ni talar om, på samma sätt som jag kan känna av gravitationen, det går ju t.ex. inte att förnimma en kraft som drar saker uppåt (det har iallafall aldrig jag känt av). b) Jo, jag undrade också där om detta på något sätt har någon anknytning till de fyra naturkrafterna i naturen (starka och svaga kärnkraften osv). För brukar man inte tala om att man vill förklara allt i naturen med hjälp av dessa? 3.) Det har jag som sagt redan läst i en lärobok. Min fråga är VARFÖR hastigheten är tidsderivatan av läget, och tvärtom när man integrerar. Jag skulle vilja ha någon pedagogisk konkret motivering till detta. När man definierade hastighet en gång i tiden måste man väl ha vetat vad man gjorde. T.ex. hur kan derivatan av läget ge hastigheten, det lilla jag kan om derivata är bara att derivatan är riktningskoefficienten. Hur blir det hastighet? Med vänligt hopp om ett bra svar... Hälsningar Mårten!
/Mårten B, MIC, UPPSALA

Svar:
1.) En vektor är inte en riktad sträcka. Det är när vi illustrerar den som vi ritar en riktad sträcka. Det är kanske lättare att förstå, om man betraktar ett vektorfält, till exempel det jordmagnetiska fältet. I varje punkt i närheten av jorden, har detta fält en viss riktning och en viss styrka. Det är precis vad som behövs för att bilda en vektor (som kan variera med tiden). Den vektorn är inte en sträcka, den mäter vi i tesla (T).

2.a) Newtons andra rörelselag säger att kraften är lika med accelerationen gånger massan ( F = a * m ). Föremålet på bordet ligger stilla. Alltså är både hastighet och acceleration lika med noll. Då måste kraften vara noll. Då måste det finnas en kraft, som precis motverkar tyngdkraften. Den kan bara komma från bordet. Känner du inte av stolen du sitter på?

b) Detta är ren klassisk mekanik, och vi behöver inte blanda in de fenomen du nämner.

3.) Inom fysiken definierar vi hastigheten som tidsderivatan av läget. Och definitioner behöver man inte förklara. Men naturligtvis har det en praktisk bakgrund. Vi vill undersöka hur långt vi kommer om vi går i en timmes tid. Svaret blir kanske 6 km. Vi säger då att gånghastigheten i medeltal var 6 km/tim (om vi gick rakt). När vi dividerar sträckan med tiden, gör vi faktiskt en skattning av tidsderivatan av läget.  
/KS

Se även fråga 2608

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.