Visa fråga/svar

 

  [2613]

Fråga:
Här kommer en liten jag har gått och tänkt på: Antag att man har en rulltrappa som går uppåt. Om jag hoppar på därnere och åker upp kommer en energimängd motsvarande mgh samt verkningsgradstillkomst att gå åt (vi bortser från trappans massa och ser bara till min egen). Om jag istället går (av egen kraft) en del av vägen upp (i en rullande rulltrappa) kommer jag själv att förbruka en energi mg*delta-h. Frågan är då bara hur förbrukningen av energi till rulltrappan ändras. Man kunde ju tänka sig att om jag går halva höjdskillnaden för egen maskin, så behöver bara rulltrappan producera mgh/2. Men det kan väl inte vara helt korrekt, för jag "tar ju sats" för varje trappsteg jag går upp och borde ju då ge upphov till en slags negativ acceleration på rulltrappan (rörelsemängd osv). Blir då slutresultatet detsamma betr. mängden energi som går åt för att driva rulltrappan. I fallet där jag själv går tillkommer endast den energi som jag själv förbrukar vid gången. Jag skulle vara tacksam för ett svar och hoppas att frågan är tillräckligt väl formulerad. Mvh Jonathan
/Jonathan W, kth, stockholm

Svar:
Jodå, visst har du formulerat frågan bra, men det är ett knepigt problem. Vi är överens om att sluttillståndet är det samma i de olika fallen, din potentiella energi har ökat med mgh. Ofta kan man angripa den här typen av problem genom att tänka sig olika extremtillstånd.

1. Trappan går, du står stilla. Trappan gör hela arbetet.

2. Trappan står stilla, du går upp. Du gör hela arbetet

3. Trappan går, du går halva höjdskillnaden. Det bör vara det samma som:

4. Trappan går, du står stilla. Trappan stannar efter halva sträckan, du går upp. I detta fall är det helt klart att trappan och du delat lika på arbetet.

Är det någon som har invändningar?  
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.