Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [2608]

Fråga:
1) I den högre fysiken (alltså den man läser efter gymnasiet) så har jag hört talas om att man ofta pratar om vektorer. Vektorer i matematiska sammanhang vet jag vad det är. Men i fysiken, kan t.ex. fart tydligen beskrivas som en vektor. Varför det? Fart är ju bara vilken hastighet man har alltså 100 km/h t.ex.

2) Vidare, och detta talar man nog redan om i gymnasiet, så talar man ofta om normalvektorn. Om man t.ex. har ett föremål på ett bord, så finns det en vektor som vill dra ner föremålet, gravitationen alltså, men sen finns det också tydligen en vektor som pekar uppåt. Det har jag svårt att förstå. Vad är det för kraft som pekar uppåt? Gravitationen känner jag ju av men någon kraft som pekar uppåt känner jag inte av. Vidare, kan man översätta normalkraft (och andra krafter kanske) till de fyra grundkrafterna i naturen?

3) Derivering. Varför handlar fart, acceleration, m.m. om derivering? Jag har aldrig riktigt förstått det, och skulle vilja få ett bra svar på det. Vidare om man vet accelarationen så kan man tydligen integrera och då få farten. Hur då? Integrering ger ju en area under en kurva, väl?
/Mårten B, LTH, Lund

Svar:

1) Vanligt är att man använder hastighet för vektorn, medan fart är vektorns absolutbelopp.

2) Eftersom föremålet på bordet inte rör sig, måste det finnas en kraft som precis motverkar tyngdkraften.

3) Hastigheten är tidsderivatan av läget. Accelerationen är tidsderivatan av hastigheten (alltså hastighetsändringen). I en raket sitter en accelerometer. Det är ett instrument som mäter accelerationen i x, y och z. En dator gör kontinuerligt integration med avseende på tiden. Det ger hastigheten. Samtidigt integreras hastigheten med avseende på tiden. Det ger läget. Det är faktiskt så det går till i praktiken. Integralkalkyl handlar inte bara om ytor. 
/KS

Se även fråga 2677

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.