Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [21416]

Fråga:
Vi gick igenom ljudnivå decibel på en fysiklektion idag och det faktum att 0 dB inte är helt tyst. Jag fick då frågan om det är HELT tyst någonstans och föreslog interstellär rymd, men min elev som visste att det inte är totalt vakuum ens där undrade om det inte finns en liten "teoretisk" ljudnivå även där. Vi undrar då alltså att om man vet att det finns ett antal atomer / m^3 och vad de har för rörelseenergi, kan man räkna fram en ljudnivå på ett bakgrundsbrus av det?
/Tomas T, Strömma naturbrukscenter, Sätila

Svar:
Definitionen på ljudnivå i decibel finns i fråga 11847 . I diagrammet nedan (från länk 1) ges exempel på ljudnivåer. I diagrammet är lägsta ljudnivå 0 dB, dvs basnivån 10-12 W/m2.

Det finns i princip ingen anledning att utesluta lägre ljudnivåer är 0 dB. De blir i så fall negativa. Men jag har aldrig sett ljudnivåer under 0 dB som är människans hörtröskel.

För att det skall vara meningsfullt att definiera hörtröskeln måste det finnas en ljudvåg (longitudinell tryckvåg). Detta kräver tillräckligt hög densitet för att molekylerna skall kunna växelverka med varandra och bilda en tryckvåg. För detta räcker säkert inte några få väteatomer per kubikmeter som det är i rymdens vakuum.



/Peter E

Nyckelord: decibel [11];

1 https://pulsarinstruments.com/en/post/decibel-chart-noise-level

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.