Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [21321]

Fråga:
Om en negativt laddad isolatorstav närmas en oladdad metallkula så blir nettokraften på kulan attraktiv d v s riktad mot den laddade staven p g a influens i kulan. Om kulan däremot vore negativt laddad från början så blir kraften repulsiv mot staven. Men kan inte verkan av influens ”vinna” om överskottsladdningen på kulan är väldigt liten? Alltså kan man få en svagt negativt laddad metallkula att attraheras mot en kraftigt negativt laddad stav?
/Erik W, Berzeliusskolan, Linköping

Svar:
Din fråga är om elektrostatisk induktion Electrostatics#Electrostatic_induction till skillnad från induktion som handlar om strömmar inducerade av varierande magnetfält, se fråga 15153 .

I en ledare finns det fria elektroner. Om ledaren utsätts för ett elektriskt fält kommer elektronerna att flytta sig så att det elektriska fältet blir noll inuti ledaren.

Om man håller en negativt laddad isolator nära en oladdad metallkula, kommer elektroner att transporteras till området bort från den negativa isolatorn. De positiva laddningarna som blir kvar kommer att attraheras mer än elektronerna repelleras eftersom de är längre ifrån staven. Man får alltså en netto-attraktion. Detta gäller alltså om kulan inte har någon nettoladdning.

Om kulan har en laddning kommer alla överskottsladdningar att samlas på ytan, och ge ett elektriskt fält utanför kulan. Detta kan då ge attraktion eller repulsion om man håller en laddad stav i närheten.

Du har rätt i att en svagt negativ metallkula kan attraheras av en negativ stav: ingen laddning - attraktion, stor negativ laddning - repulsion. Vid en viss laddning på kulan måste man alltså få fallet varken attraktion eller repulsion.

Se även Elektrostatik , fråga 4167 och fråga 21057 .
/Peter E

Nyckelord: elektrostatik [4];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.