Visa fråga/svar

 

Blandat [21299]

Fråga:
Hej, jag går i trean på gymnasiet och håller på att skriva mitt gymnasiearbete om fysiken bakom konståkning. Idag är det många åkare som genomför kvadrupelhopp, vilket men bara för några år sedan trodde var omöjligt. Men det är ännu ingen som klarar kvintupelhopp. Skulle det vara fysikaliskt möjligt att rotera 5 varv?
/Agnes M, Enskilda gymnasiet, Stockholm

Svar:
Hej Agnes! Jag är ingen expert på hopp i konståkning - mer en "Bambi på is" !

Jag är övertygad att kvintupler kommer med tiden, se länk 1 och 2. Om de kommer i tävling är tveksamt, men i uppvisning fullt möjligt.

Vad som krävs är hoppstyrka (hoppar du högre har du mer tid att rotera) och förmåga att rotera snabbt. Det finns ingen fysikalisk begränsning - det krävs "bara" spänst och styrka.

Förutom hoppstyrka kan man tänka sig att tekniken förändras.

Vad gäller utveckling av utrustning har till exempel hastighetsåkning på skridskor utvecklats genom införandet av klappskridskor, se Hastighetsåkning_på_skridskor#Klappskridsko . Jag vet inte om det är möjligt att utveckla konståkningsskridskor på något sätt.

Några kommentarer:

Hoppstyrka och förmåga att rotera snabbt

I många sporter (t.ex. golf och alpin skidsport) har fysisk träning blivit en förutsättning för bra resultat. Konståkare är säkert vältränade, men allt kan förbättras.

Förmågan att med en given kraft rotera så snabbt som möjligt är beroende av tröghetsmomentet (se Tröghetsmoment ) i förhållande till rotationsaxeln, så litet tröghetsmoment med smalt mellan axlarna och höfterna är vad fysiken vill ha. Som någon sagt: den optimale snurraren är en tråd med skridskor.

Utveckling av tekniken

Ett exempel på teknikutveckling är Fosbury flopp i höjdhopp (Fosbury-flopp ). Detta är antagligen mindre troligt i konståkning eftersom hoppen är mycket väldefinierade (Konståkning ) och man vill nog inte att konståkning skall bli cirkusakrobatik.

Utveckling av utrustning

Jag kan inte se någon möjlighet här, men man vet aldrig.

Önskvärt?

Man kan fråga sig om kvintupelhopp är önskvärda. Det är risk att man förlorar elegansen i konståkningen. Och vi amatörer som tittar på har inte en chans att räkna antalet rotationer.
/Peter E

Nyckelord: *idrottsfysik [42];

1 https://sverigesradio.se/artikel/6664456
2 https://www.theglobeandmail.com/sports/olympics/quad-is-now-a-norm-in-mens-figure-skating---will-the-quint-be-next/article16849396/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.