Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [21221]

Fråga:
Hej , här kommer en fråga som handlar om hur mekanikens gyllene regel fungerar för den enkla maskinen hjulet. Många av mina studenter vill lägga in förklaringar som bygger på att det behövs mindre kraft för att putta ett tungt föremål på hjul än att bära det/putta på det utan hjul. Hjulet snurrar ju i och för sig många varv, dvs längre sträcka, men man puttar ju fortfarande samma sträcka. Så jag tror att här handlar det om effekt av friktion, inte om att man vinner i kraft men förlorar i väg. Stämmer det?

Jag tänker att det istället är lämpligare att som svar på frågan istället jämföra stora och små hjul. Att ett stort hjul, till exempel en skruvmejsel med ett handtag med stor diameter gör dig starkare när du ska skruva i en skruv än en skruvmejseln med liten diameter. Eller att man på en cykel med små hjul måste trampar runt snabbare (längre sträcka) men att det går lättare (behövs mindre kraft) än vad det gör för en cyklist på cykel med stora hjul. Är det korrekt?

Och så en sista fråga. Jag har läst att hjulet fungerar enligt samma princip som en hävstång, där navet är vridningspunkten och ekrarna och hjulets omkrets fungerar som själva hävstången. Betyder det att bara ett hjul inte är en enkel maskin utan att det krävs ett hjul och en axel? Mvh Anna
/Anna J, Högskolan Väst, Trollhättan

Svar:
Hej Anna! Mekanikens gyllene regel låter visserligen pampigt, men jag tror den bara ställer till bekymmer. Begreppet är inte spritt särskilt väl internationellt. Det finns t.ex. inte i engelska Wikipedia (se Golden_Rule_(disambiguation) ).

Ditt resonemang är korrekt, och problemet är att regeln förutsätter att vi inte har någon friktion. Detta är anledningen till att en låda normalt kräver en större kraft än en låda med hjul. Se vidare fråga 559 .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.