Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [21185]

Fråga:
Varför är Polstjärnan alltid i norr?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Varför är Polstjärnan alltid i norr? Var befinner den sig i förhållande till vårt solsystem? Om jorden roterar kring solen och vårt solsystem roterar kring andra galaxer är det tycker jag lite märkligt att den hela tiden är mor norr?
/Ola K, Göteborgs universitet, Göteborg

Svar:
Jorden roterar ju runt sin axel. På norra halvklotet ligger en relativt ljusstark stjärna (polstjärnan) mycket nära rotationsaxelns skärningspunkt med himlavalvet. Detta medför att polstjärnan gör en mycket liten cirkelrörelse på ett dygn. Polstjärnan befinner sig alltså alltid i väderstrecket norr.

Bilden nedan visar den dagliga rörelsen hos stjärnorna nära himmelspolen (circumpolära stjärnor, se fråga 18264 ). Polstjärnan ligger i mitten av bilden och rör sig nästan inte alls.

Ja, solsystemet och alla stjärnor rör sig i banor kring vintergatans centrum, men stjärnorna är alltför avlägsna för att flytta sig märkbart. Däremot roterar jordens rotationsaxel med en period på 26000 år, så om man väntar tillräckligt länge kommer inte polstjärnan vara så nära himmelspolen.

Jamen kommer inte jordens rörelse kring solen att orsaka att polstjärnan flyttar sig i en ellips? Jovisst, men på grund av att stjärnorna är så avlägsna är det med en vinkel på mindre än en bågsekund (1/3600 grad). Detta är anledningen till att Tycho Brahe Behöll den geocentriska bilden av solsystemet, se Tycho_Brahe#Vetenskapsmannen . Tycho Brahe kunde med sina instrument mäta vinklar på c:a 1 bågminut (1/60 grad). Han drog då slutsatsen att jorden låg stilla eftersom han inte kunde föreställa sig att stjärnorna var så avlägsna som de är.

Se fråga 13995 om precession. Se även Polaris#Role_as_pole_star och fråga 14214 .



/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.