Visa fråga/svar

 

Värme [21074]

Fråga:
Hej, idag under en lektion sa en studerande till min kollega att jod inte alls sublimerar vid uppvärmning utan att det var en myt. Jag letade upp fasdiagrammet för jod och om man ökar temperaturen vid NTP så kommer jod klart att passera vätskefas 114 grader och kokar sedan vid 184 grader. Men överallt kan man läsa att jod sublimerar vid uppvärmning, vilket jag även kunde hitta en artikel i illustrerad vetenskap. Eleven refererade till en jod myt (se youtubelänk). Vi har diskuterat fram och tillbaka vad som är korrekt. För att nå sublimeringskurvan måste trycken minska till ca en tiondel av standardtryck vid rumstemperatur, förutsatt att jag har lyckats hitta rätt fasdiagram. Jag önskar att få klarhet i denna fråga. Tack på förhand.

Mvh Robin

Jod fasdiagram: https://uwaterloo.ca/chem13-news-magazine/october-2015/feature/sublimation-iodine-rise-and-fall-misconception

Jod myt https://www.youtube.com/watch?v=dPIaEWd8zf4
/Robin L, Ålands lyceum, Föglö

Svar:
Detta är egentligen en kemifråga, så vi är inte specialister.

Jag ser inte problemet - uttalandet att jod inte smälter är helt enkelt felaktigt. Under vissa förhållanden kan man inte se vätskefasen men man ser gasfasen. Se dina länkar, länk 1 och 2.

Sublimation (även sublimering) är ett ämnes direkta övergång från aggregationstillståndet fast form till gasform, utan att passera mellanfasen flytande form. Motsatsen, den direkta övergången från gas till fast ämne kallas deposition eller desublimation.

Ett exempel på sublimation är ett vått lakan som hängts ut vid minusgrader; vattnet i lakanet fryser, men trots det torkar lakanet långsamt. Vatten som därvid sublimerar, övergår då direkt till vattenånga från is (och snö). (Sublimering )

Att sublimering förekommer utesluter inte att smältning förekommer samtidigt.

Observera att kokning (se fråga 19208 ) är beroende av det omgivande lufttrycket, vilket inte sublimering är.
/Peter E

Nyckelord: kokande vatten [17];

1 https://www.youtube.com/watch?v=dPIaEWd8zf4
2 https://uwaterloo.ca/chem13-news-magazine/october-2015/feature/sublimation-iodine-rise-and-fall-misconception

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.