Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [21038]

Fråga:
Hej! Man letar konkret på stället efter vatten på Mars. Går det att via ljuset, t ex spektralanalys, från jorden få fram grundämnes- resp molekylföreningars förekomst på andra planeter och i andra solsystem/galaxer? Att väte och helium är vanliga ämnen är en sak, men kan övriga grundämnen (och ev transuraner) beläggas med hjälp av ljusanalys?
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
En stor del av forskningen om Mars innebär direkt eller indirekt detektion av vatten. Detta för att vatten anses avgörande för förekomsten av liv. Man har använt ett stort antal metoder både från Mars-kretsande satelliter och landare. Man har ännu inte kunnat analysera med avancerad utrustning, men retur-prov missioner är planerade.

En metod är att analysera spektra från spridning av neutroner från kosmisk strålning. Med antagandet att väte är bundet i form av vatten kan man analysera ytan några meter ner.

En annan metod är infraröd spektralanalys av mineraler (som innehåller vatten). Olika mineraler har olika "fingeravtryck" i bestämda våglängdsfönster.

Se vidare Water_on_Mars#Mars_Global_Surveyor , Evidence_of_water_on_Mars_found_by_Mars_Reconnaissance_Orbiter och fråga 7646 .
/Peter E

Nyckelord: Mars [12];

1 https://www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=18264.0

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.