Visa fråga/svar

 

Blandat [21025]

Fråga:
Hej Jag hade en diskussion med några elever och kollegor om vad vikt är. Begreppen vikt, tyngd, väger och massa kan ju vara lite förvirrande. Om man väger sig på en våg(inte balansvåg) så får man veta sin "vikt" i enheten kg som är enheten för massa medan vågen egentligen mäter hur stor tyngd den aktuella massan har på det aktuella stället alltså gravitationen mellan två massor som lämpligen kan mätas i Newton.

Det vanligaste i Sverige verkar vara att likställa massa med vikt. Så ser det t.ex. ut i många läroböcker och på NE. Dock inte överallt, ibland säger man att vikt inte är ett begrepp inom fysiken förutom då man pratar om t.ex. ett fysiskt objekt som en 1kg-vikt. Engelskans weight betyder normalt tyngd.

För mig känns det mer naturligt att likställa vikt med tyngd som man ju i vardagslivet får när man väger något och som stämmer bättre med engelskan. Hur bör begreppet vikt definieras enligt er? MVH Mats
/Mats Å, Rävlandaskolan, Rävlanda

Svar:
Mats! Ja, det är besvärligt att hålla isär definitionerna. Vi har därför diskuterat dem tidigare. vikt, tyngd och massa i fråga 16048 och materia i fråga 16426 .

Sammanfattningsvis skulle jag säga: använd beteckningarna enligt dessa definitioner men, som du själv antyder, undvik begreppet vikt!

På den T-shirt jag råkar ha på mig i dag (som jag fått av min fru som också är fysiker) står det:

You matter
Unless you multiply yourself by the speed of light squared...
...Then you energy

Liksom i Armstrongs uttalande på stegen på månlandaren haltar engelskan lite grann .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.