Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [20986]

Fråga:
Enda sedan gymnasietiden har denna fråga förvirrat mig ch jag har inte lyckts hitta ett svar.

Enligt Newton är kinetisk energi Wk=mV^2/2. Inga konstigheter med det, det funkar varje dag i veckan och väcker i sig inte mycket frågor innan man lyfter blicken lite. Gör man det så inställer sig följande fråga, vad är v? Rimligen är det en rumsvektor så i formeln borde V ersättas med |V|^2.

Nästa steg är att fråga sig sig vad som referensramen. Formeln fungerar ju uppenbarligen på jordytan, men här börjar problemen för mig. Jordytan är ju redan i rörelse, dels kring jordens axel men oxå kring solen, vintergatan och bort från övriga föremål i universum. Detta innebär tillsammans med att V^2 är icke linjär att energin för att accelerera ett föremål till en viss hastighet borde variera med dygnets timmar, årstiden och riktningen vi accelererar. Något som uppenbarligen inte är fallet.

Finns det någon som kan ge mig en fingervisning
/Stefan N

Svar:
Ja, hastigheten v är en vektor med längd (fart) och riktning. I härledningen i fråga 13327 fifflar man bort riktningen genom att säga att kraften är i samma riktning som rörelsen.

Matematiskt kan man härleda samma uttryck lite med stringent genom att betrakta hastigheten som en vektor. Detta görs i Kinetic_energy#Derivation . Slututtrycket innehåller skalärprodukten v . v som ju är samma som skalären v2.

Vad äller referensramen så beror arbetet på denna, och därmed även rörelseenergin, se fråga 14380 . Normalt använer man jordytan som referens, med du skulle även kunna välja jordens centrum och få ett helt annat värde på rörelseenergin.
/Peter E

Nyckelord: rörelseenergi [14];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.