Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [20935]

Fråga:
Hej! Jag har gett mina elever i åk 5 en uppgift som jag inte säkert kan svara på själv. Den lyder så här: Du blåser upp en ballong på en strand vid havet. Sedan tar du med ballongen upp på ett 6000 m högt berg. Vad händer då med ballongen? Blir ballongen större, mindre eller lika stor? Sätt ett kryss. Större □ Mindre □ Lika stor □ Berätta hur du kom fram till ditt svar.

Jag tänkte först att den blir större eftersom lufttrycket minskar utanför ballongen men bibehålls inuti. När jag läst elevernas svar är det många som svarar att ballongen blir mindre med motiveringen att luften inuti ballongen minskar i volym eftersom det är kallare på 6000 meters höjd. Jag undrar nu om det går att ge ett korrekt svar på frågan eller om det varierar beroende vilken av faktorerna temperatur och lufttryck som har störst betydelse. Med vänliga hälsningar Mats Andersson
/Mats A, Billingsdalsskolan, Skövde

Svar:
Mats! Du har helt rätt. Storleken på ballongen (volymen V) beror både på absoluta temperaturen T och trycket p genom den allmänna gaslagen (fråga 16511 ):

pV = nRT

Om trycket minskar vid konstant temperatur måste V öka för jämvikt. Ballongen expanderar alltså. För en given höjd (konstant p) minskar volymen med minskande T.

Ett par effekter gör att temperaturpåverkan är mindre är tryckpåverkan:

* Det tar lite tid för ballongen att anpassa temperaturen till omgivningens.

* Relativa påverkan blir mindre eftersom T är i absolut temperatur. Om t är temperaturen i grader Celsius blir T=(t+273), vilket dämpar ändringen.

En enkel He ballong stiger normalt tills den spricker på grund av volymökningen.

Se vidare fråga 20819 och 18443 .
/Peter E

Nyckelord: ballong [25];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.