Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [20872]

Fråga:
Hej

Att kolla om ägget är gammalt har man hört och testat genom att lägga det i vatten och om det flyter så är det gammalt medan om det sjunker är det ok. Vad är det som händer med äggets densitet då det blir gammalt oh varför? Mvh Jennie
/Jennie A, Grevåker, Hammerdal

Svar:
Hej Jennie! Du har helt rätt i att det har att göra med densiteten hos ägget. Färska ägg sjunker för att de har högre densitet, gamla ägg flyter för att de har lägre densitet (Arkimedes princip). Frågan kan alltså reduceras till: varför minskar medeldensiteten hos ägg med tiden?

Det kan knappast bero på att storleken ändras - äggskalet är ganska robust och tillåter knappast storleksändring. För att minska densiteten hos vitan/gulan måste någonting med hög densiet lämna ägget.

Förruttnelseprocessen (orsakas av bakterier som alltid finns närvarande) börjar direkt. Från början är processen långsam och förruttnelsen märks inte. Vad som händer är att den flytande gulan/vitan omvandlas till gaser, bland annat CO2 och H2S. (Den senare luktar förfärligt och är en bra signal på att ett ägg är ruttet.)

Äggskalet har små porer (kycklingen behöver kunna andas), och gaserna kan smita ut genom dessa. Det inre trycket hålls konstant genom att luft kan passera genom porerna i skalet. De luftfickor som bildas har mycket lägre densitet än gulan/vitan, så äggets medeldensitet minskar med tiden.

Se även länk 1. I länk 2 (Comments from Readers) finns en, såvitt jag förstår, korrekt förklaring i överensstämmelse med förklaringen ovan.
/Peter E

Nyckelord: Arkimedes princip [32]; *vardagsfysik [64];

1 http://www.svenskaagg.se/?p=19894
2 https://whatscookingamerica.net/Eggs/EggsFloat.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.