Visa fråga/svar

 

[20761]

Fråga:
Hej! Vi gjorde ett experiment där man slog an ena skänkeln av en stämgaffeln som började vibrera. Denna fördes sedan strax under vattenytan. Varför skvätter det inte om man sänker stämgaffelns skänklar helt under vattnet? kan man förklara det med fysikaliska begrepp? Varför skvätter det endast strax under vattenytan?

Kan ljud från stämgaffeln överföras i vattnet? varför hörs det inte? Varför hörs det bättre när luftens molekyler sätts i rörelse? är det inte så att ljudets hastighet i vatten är 1500 m/s och i luft endast 340 m/s?

Kan man koppla in energiprincipen i detta? Tacksam för svar!
/Jessica G, Torslandaskolan, Torslanda

Svar:
Skvättandet är att stämgaffelns vibration skapar små vattendroppar. Detta fungerar inte i vattnet utan bara nära ytan. Man kan även få "skvättande" strax under vattenytan. Det är luftbubblor. Dessa kan inte bildas längre ner i vattnet eftersom där inte finns någon luft.

Ja, ljudet från stämgaffeln kan fortplantas i vattnet. Anledningen till att det inte hörs är att övergången vatten-luft är mycket liten. Om du stoppar ner huvudet i vattnet bör du kunna höra ljudet.

Ljudhastigheten i ett fast/flytande medium beror av två saker: densitet och elasticitet (motsvarar massa och fjäderkonstanten i Hookes lag för en vikt i en fjäder, se fråga 18042 ). Ljudhastighetens variation har inget med energiprincipen att göra.

Se fråga 19553 för länkar till svar om ljudhastigheten i olika medier.

Nyckelord: ljudhastigheten [20];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7451 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-01-24 14:29:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.