Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [20615]

Fråga:
Hej! Jag håller nu på att läsa om higgsfältet och jag har stött på en hel del begrepp som jag inte förstår. De första är isospinn och svagt isospinn. Det enda jag hittar om de är att isospinn är spinn kopplat till stark växelverkan och svagt isospinn är spinn kopplat till svag växelverkan. Menar man att spinnet på en partikel ändras om den växelverkar med någon av de kraftbärande partiklarna? Finns det någon formel som gör om spinn till isospinn beroende på svag eller stark växelverkan?

Det andra begreppet är hyperladdning och svag hyperladdning. Jag har läst att hyperladdning är laddning kopplat till stark växelverkan och svag hyperladdning är laddning som är kopplat till svag växelverkan. Menar man att laddning ändras vid växelverkan en kraftbärande partikel? Finns det en formel som gör om laddning till svag hyperladdning och hyperladdning? Finns det ens någon formel som visar kraften för svag eller stark växelverkan? Typ något liknande coulumbs och newtons lag fast med andra variabler.

Mycket tacksam för svar!
/Isac M, Katarinaskolan, Uppsala

Svar:
Detta är en mycket avancerad fråga om en mycket matematisk teori. Vi är inte specialister på denna, så svaret begränsas till isospinn.

I kärnfysik och partikelfysik är isospinn ett kvanttal relaterat till den starka växelverkan. Partiklar (t.ex. nukleoner och atomkärnor) som påverkas lika av den starka kraften men har olika laddning kan betraktas som olika tillstånd av en och samma partikel med isospinnvärden givna av antalet laddningstillstånd, se Isospin och isospinn .

Isospinn har alltså inget alls med spinn att göra utan det är ett kvanttal som uppför sig som spinn.

Det enkla två-nukleonsystemet behandlas i fråga 18298 (figuren nedan). Det lägsta tillståndet har bara en komponent Tz=0 så det har isospinn T=0. Det första exciterade tillståndet i deuterium (obundet bestående av en proton och en neutron) har tre komponenter Tz=1, 0,-1 så det måste ha T=1. Antalet tillstånd är alltså 2T+1.

Stark hyperladdning definieras i hyperladdning .

Den svaga växelverkan behandlas i Electroweak_interaction -- som synes ganska teoretiskt!/Peter E

Nyckelord: kärnkrafter [7];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.