Visa fråga/svar

 

Blandat [20554]

Fråga:
Hej!

Jag ska ut i skogen med några barn och vi ska göra olika aktiviteter. Undrar om ni kunde förklara för mig två metoder jag kan använda mig av för att bestämma åt vilket håll värderstrecket norr ligger... liksom hur fungerar dessa metoder

Tacksam för svar
/Kela L

Svar:
Att bestämma norr är en komponent i navigering.

Navigering – av latinets navis, ”skepp” – är konsten att navigera, det vill säga vid framförandet av en farkost kunna bestämma position, kurs och fart samt planera sin rutt. (Navigation )

Klassiska instrument för navigering är kompass, sextant och en noggrann klocka. Det senare var det största problemet eftersom pendelur inte fungerade bra på gungande båtar.

För att bestämma kompassriktningen finns det många mer eller mindre noggranna metoder.

Det mest direkta är att använda en kompass. Bortsett från en oftast mindre missvisning visar kompassen riktningen mot norr. Det finns appar med kompass för mobiltelefoner, och de ger även positionen med hjälp av GPS. (Vad kan man inte i dag göra med en mobiltelefon? )

En klar natt är Polaris (polstjärnan) ett bra riktmärke för norr. Figuren nedan visar hur man hittar polstjärnan med hjälp av den alltid synliga och lätt identifierade Stora Karlavagnen. Se fråga 18264 hur Karlavagnen roterar kring norra himmelspolen, medan polstjärnan står stilla i norr.

Om det är en klar dag kan man använda Solen och en klocka (med visare!). Se länk 1 för en beskrivning av hur det går till.

Om solen eller polstjärnan inte fungerar får man använda mindre noggranna metoder, t.ex. det faktum att myrstackar normalt byggs på sydsidan av ett träd eller en sten. Länk 1 och 2 beskriver fler metoder./Peter E

1 http://www.utinaturen.fi/friluftslivetsabc/friluftsfardigheter/orientering/tautkompasskurs/vaderstreckennaturenstecken
2 http://www.scouterna.se/aktiviteter-och-lager/aktivitetsbanken/aktivitet/hitta-vaderstrecken-utan-kompass/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.