Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [20442]

Fråga:
Hej!

Undrar varför månen syns så högt upp på himlen på norra halvklotet och varför månskuggan lutar. Hittade en väldigt cool film på Nasas hemsida "Moon Phase and Libration, 2016" https://svs.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/details.cgi?aid=4404. Men jag har ändå inte riktigt koll på hur man ska förstå var månen är i förhållande till jorden och där man står. Kan förstå varför människor långt tillbaka i historien bygggt modeller av stjärnhimlen och planetarier. Kunde skuggans lutning hjälpa vid navigering förr i tiden över land och hav?

Mvh Mikael Hjelm
/Mikael H

Svar:
Månen står ibland lågt och ibland högt på himlen. Detta gäller både norra och södra halvklotet. Om du avser fullmånen på vintern är det emellertid korrekt. Månens bana ligger nära jordbanans plan (ekliptikans plan). Jordaxeln lutar emellertid 23 grader mot ekliptikans plan. På vintern ligger solen lågt. Fullmånen ligger i rakt motsatt riktning nära ekliptikan, som där är på sin maximala höjd.

Månens maximala höjd i Lund när den står i söder blir på vintern approximativt 90-56+23=57 grader. På sommaren är maximala höjden 90-56-23=11 grader.

Jag förstår inte vad du menar med skuggans lutning. För navigering är det lätt att bestämma latituden från t.ex. maximala solhöjden, medan longituden var svårare eftersom det krävdes en noggrann klocka, se History_of_longitude . Pendelur, som var vad som fanns, fungerade inte så bra på gungande båtar.
/Peter E

Nyckelord: månens bana [14];

1 https://svs.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/details.cgi?aid=4404

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.