Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [20177]

Fråga:
Hej Tittade på en film om tryck Doktor NO där man gjorde ett experiment med en moped. Man kunde med hjälp av en tryckkammare få samma tryck som Marianergraven och under tiden filmades mopedens ihoptryckning. Man hade även luftfyllda ballonger med ner i "djupet". När man sedan lyfte upp mopeden igen hade luften i både ballonger och i mopedens tank bytts ut mot vatten. Hur?....Förstår att luften trycks ihop men hur tar sig vattnet in i ballongen/tanken? På väg ner i djupet?Upp ur djupet? mvh Eva
/Eva J, mackleanskolan, Skurup

Svar:
Eva! Videon finns under länk 1 (16 minuter).

För det första tycker jag inte att Doktor NO ger några ordenliga förklaringar till de i och för sig OK demonstrationerna. Att bara visa experiment utan diskussion om teorin bakom är dålig pedagogik. Man kan naturligtvis lämpa över förklaringsbördan på läraren, men det är inte säkert att läraren vet svaret.

Mopeden uppför sig som man väntar sig. Slutna ihåliga utrymmen trycks ihop av vattentrycket (motsvarande 1000 kg/cm2), och om inneslutningen bryts så slutar påverkan eftersom vattentrycket på insidan matchar det på utsidan.

Bensintanken är intakt eftersom den måste ha en liten öppning, annars skulle bensinen inte rinna ner till motorn. Luften trycks alltså ut och ersätts med vatten under högt tryck. Detta håller emot det omgivande trycket.

Ballongerna är lite svårare att förstå. Uppenbarligen fungerar de som bensintanken och inte, som man kanske skulle vänta sig, så att de skulle tryckas ihop till en tusendel av volymen. Det måste alltså finnas små öppningar (antagligen vid förslutningen) där vatten kan slinka in.
/Peter E

1 http://urskola.se/Produkter/162274-Doktor-NO-Under-vattnet

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.