Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [20153]

Fråga:
Hej! Har en fysikfråga som gjort mig galen. Den lyder; Pernilla blåser upp en ballong utan att knyta den. hon släpper den och den åker rakt uppåt (för enkelhetens skull). Hur högt når ballongen om öppningen är 0,5 cm och nettokraften verkar i 1 sekund?

Jag har antagit ett övertryck, räknat ut Fres genom formeln p x A och sedan använt mig av Fres = m x a. Fick fram m genom densiteten för luft x volymen på ballongen (antagit en radie på 10 cm och formen av ett klot). Bytt ut a till delta v/ delta t ... Har att t = 1 s så jag får fram att Fres = densiteten för luft x volymen på ballongen x delta v. Jag har Fres från p x A och räknar ut massan... får ut att v blir 587 m/s. Är det ens rimligt?? Det känns verkligen inte rätt hahaha.

Skulle uppskatta all hjälp, både med teorin (tankesättet) och uträkningen... Är osäker på allt.
/Sara K

Svar:
Hej Sara! Ibland kan till synes enkla problem vara mycket svåra att lösa. Ditt problem går inte att lösa med de uppgifter du ger. Var har du fått det ifrån?

Det som i första hand bestämmer hur högt ballongen flyger är ballongens elasticitet. Det kan du säkert förstå om du tänker dig en ballong som inte utvidgar sig, t.ex. en plastballong, se fråga 19631 . Plastballongen skulle inte flyga alls, medan en elastisk gummiballong flyger några meter.

Allt som sker med ballongen styrs naturligtvis av fysikens lagar (gaslagen, bevarande av rörelsemängd, luftmotstånd mm) men även ett enkelt system som en ballong blir alltför komplex för att räkna på den. Vad man ofta gör i sådana fall är att man konstruerar en förenklad modell som man kan jämföra med mätningar.

Sedan finns det även mer grundläggande skäl att inte allt kan förutses från fysikaliska lagar. Olika fysikaliska effekter som påverkar systemet kan växelverka med varandra, för att göra det ännu svårare kan växelverkan vara olinjär. Se även fråga 951 för ännu mer grundläggande begränsningar för en teoretisk beskrivning.
/Peter E

Nyckelord: fysikalisk modell [12];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.