Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [20116]

Fråga:
Hej! Jag hade tanke om ljushastigheten som den absoluta maxhastighet. Lite såhär tänkte jag: Eftersom fotoner är masslösa räcker vilken energimängd som helst för att accelerera partikeln till universums maxhastighet. Kan fotonen till och med accelerera utan att få energi? Eller får den alltid energi eftersom den är energi? Ifall jag tänker rätt är ljushastigheten maxhastigheten eftersom fotonerna måste röra sig i maxhastigheten, de kan inte röra sig långsammare än universums maxhastighet eftersom så fort de får energi accelererar de till maxhastigheten då de inte har massa. Anledningen till att jag frågar är för att jag om jag har rätt har hittat ett logiskt "bevis" till varför maxhastigheten är just ljusets hastighet åt mig själv.

Jag känner mig lite dum som skriver en så icke-konkret fråga, men det här är det jag undrar alltså: Har jag tänkt rätt? Vad är fel? Accelererar fotoner till maxhastigheten utan att få energi? Eller är det inte möjligt eftersom de är energi?
/Eskil F, Mariaskolan, Malmö

Svar:
Det enkla svaret är att du skall inte föreställa dig fotoner som partiklar du kan accelereras. Fotoner färdas med ljushastigheten när de skapas och energin ges av E=hv.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.