Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [20099]

Fråga:
Hej! Jag har två frågor om reflektion.

1. Hur kommer det sig att en tex. röd sak reflekteras och färgar andra saker röda? Tex. om jag skulle lysa på ett blått papper, och sedan titta på ett vitt papper med det blå papprets reflektion som enda belysning, så skulle det vita pappret se blått ut. Hur blir det så?

2. Hur skulle det se ut för färgblinda? Om man tex. inte kan se skillnad på grönt och rött, kan man inte se skillnad på färgernas reflektion heller, eller kan man helt enkelt inte se reflektionen, utan bara fortsätter att se ett vitt papper?
/Lisa S, Lund

Svar:
1 Eftersom bara blått ljus reflekteras av det blå pappret ser det vita (som reflekterar alla färger) blått ut. Om du byter ut det vita pappret mot ett rött så reflekteras inget ljus (om alla andra ljuskällort är avskärmade). Se även fråga 19813 .

2 Färgblindhet innebär normalt att man har svårt att skilja på två färger, oftast rött och grönt. Man ser alltså alla färger men rött och grönt uppfattas på liknande sätt. I figuren i fråga 14998 kan man se att känslighetskurorna för grönt och rött ligger ganska nära varandra. Detta är till besvär för oss Liverpool-fans eftersom de röda dräkterna syns dåligt mot det gröna gräset.

Se även länk 1, fråga 5381 och 16135 .
/Peter E

Nyckelord: färg/färgseende [39];

1 http://dx.doi.org/10.1051/epn/2016501

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.