Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [19979]

Fråga:
Hej jag håller på nu med Gymnasiearbete och jag hade tänkt att jobba med hologram. Efter lite research såg jag ett video på youtube där en kille hade satt ihop 4 bitar av plast och skapades då en pyramid som då med hjälp av mobilen som visar en bild/video som delades i 4 skapades en illusion som man kunde ser objekten "röra" på sig i ett holografisk sätt. Skulle ni kunna förklara hur kommer det sig?
/Nam N, IT Gymnasiet, Skövde

Svar:
Hej Nam! Bilderna du beskriver finns på länk 1.

Såvitt jag förstår är strålgången mycket enkel, och det har, som du antyder, inget med holografi att göra. Det finns flera enklare tekniker att åstadkomma 3-D effekt utan att använda laser. Det enda man behöver göra är att presentera bilder för vänster och höger öga som är tagna från lite (c:a 6 cm) olika riktningar. Vad man vill ha är ett system med vilket man kan avbilda vad som helst i 3-D - man kan inte belysa vad som helst med en laser.

Strålgången är, som sagt, enkel: man presenterar fyra bilder på skärmen och placerar pyramiden i mitten. Den enda sidan av pyramiden som kan reflektera en stråle till ögat är den närmaste. Denna stråle skapar en virtuell bild som ligger i pyramiden. Eftersom bilden produceras av en enda bild, är den i själva verket ingen riktig 3-D bild, men den uppfattas som sådan av ögat om den genereras på ett fiffigt sätt. Tänk på att synsinnet är inte bara ögat utan även syncentrum (Syncentrum ) i hjärnan som gör en mycket avancerad tolkning at synintrycken från ögat.

Fråga 16702 beskriver ett sätt att åstadkomma en reell, sann 3-D bild med paraboliska speglar.
/Peter E

Nyckelord: 3d-bilder [6];

1 https://www.youtube.com/watch?v=7YWTtCsvgvg

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.