Visa fråga/svar

 

Blandat [19657]

Fråga:
Följande fråga ställdes till 1177 Vårdguiden. Svaret finns bifogat.

FRÅGA: Måste man inta vätska eller föda för att öka i vikt eller kan enbart ödemet göra att man på mycket kort tid kan öka vikten med flera kilo?

SVAR: Ja, ödem kan innebära att man ökar i vikt. Hur mycket det blir beror på hur mycket vätska som ansamlats. Med ödem menas alltså vätskeansamling, att kroppen inte gör sig av med vätska via blodomloppet och njurarna på ett normalt sätt. Två förekommande anledningar är hjärtsjukdom, att hjärtat inte pumpar på ett normalt sätt, samt sjukdom i njurarna. Vid det sistnämnda så filtreras inte vätska ut genom njurarna till urinen som den ska. Vid akut sjukdom kan det gå snabbt, innebärande att vikten ökar med flera kilo på något dygn oavsett vad man ätit eller druckit.

Är inte svaret orimligt. Om jag inte äter/dricker så kan inte min materiemängd öka i kroppen (massan/vikten ökar ej).
/Stig E, Umeå univ., Umeå

Svar:
Frågan är egentligen inte fysik, men vi har ju lagen om massans bevarande som är fysik! Ja, du har helt rätt! Jag vet inte hur svararen tänkt, men det var fel i varje fall. Den lilla massa man skulle kunna vinna genom att inandad luft binds med kemiska reaktioner torde vara försumbar.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.